top of page

Workshop Buitengewone Verhalen Delen

Bijgewerkt op: 16 jul. 2020

Bij Enik Recovery College in Utrecht wordt binnenkort een inspirerende workshop georganiseerd: Buitengewone Verhalen delen.


Enik Recovery College is onderdeel van Lister. Het is een plek voor scholing rondom herstel en persoonlijke ontwikkeling. Er is een uitgebreid scholingsaanbod. Peersupport is belangrijk bij Enik, op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid worden ervaringen/kennis/wijsheid uitgewisseld.


Workshop Buitengewone Verhalen Delen.

Als je een tijdje in een eigen werkelijkheid hebt geleefd en daarna weer terugkeert in de algemeen aanvaarde realiteit, dan wil je (soms gestimuleerd door omgeving) graag je moeilijk te begrijpen belevingen achter je laten. De psychose, de angst, het onder invloed zijn.

Terwijl het bijzonder helend kan zijn om te kijken naar de verhalen die zich afspeelden. 'In ieders psyche zit een verhaal dat zich wil ontvouwen' (citaat uit de film Crazywise)

De workhop Buitengewone Verhalen Delen biedt je een ontdekkingsreis door de werkelijkheid die jij hebt beleefd. Doormiddel van vertellen, luisteren en creativiteit.

Doel van de cursus is het beter leren begrijpen van je belevingen, waan of psychose. Door het te vertellen en uiten, ruimte geven aan het verwerken ervan. Bijkomend voordeel is dat je je naasten makkelijker over je vervreemding kan vertellen, omdat je tijdens de cursus hebt kunnen oefenen met het delen van je verhaal.


Vaak bestaat een verhaal uit vele lagen. De letterlijke gebeurtenissen, je gedachten erover, je persoonlijke belevenis en hoe je je voelde. En ook hoe je het vervolgens vertelt aan je omgeving. Zeker jaren later, kan je merken dat het verhaal nieuwe lagen (en betekenis) krijgt.

De gebeurtenissen in psychoses blijken niet doelloos, slechts ongezond,gevaarlijk of naar en angstig te zijn. Er valt veel te leren uit het uitwerken van de verhaallijnen. Dit is nooit af, elke levensfase brengt nieuwe inzichten.

Deelnemers aan de cursus leren dat er vele kanten aan hun verhaal zitten, die het onderzoeken waard zijn. Hoe je dit kan doen, hoe je minder bang voor ontremming kunt worden of dit zelfs kan voorkomen. Misschien was je in de war, maar de buitengewone belevenissen hoeven niet doelloos te zijn geweest.


De workshop vindt plaats in een kleine groep. Vertellen staat centraal. Er wordt gestart met een korte yoga-oefening. Daarna wordt gewerkt aan het eigen verhaal. We bekijken samen de film Crazywise, waarin een andere benadering van psychische kwetsbaarheden te zien is en de hoofdpersonen gaandeweg leren wat hun belevingen hen te vertellen hebben. De workshop wordt beëindigd met een tekening of schrijfopdracht.


Data: 8 donderdagen, eerste bijeenkomst 17 mei 2018

Tijd: 10.00 uur tot 12.30 uur.

Maximum aantal deelnemers: 8

Trainer: Caroline Gerfin en Mirte Kramer

Kosten: Geen. Alle door Enik georganiseerde cursussen/workshops zijn kostenloos.

Voor meer informatie, interesse, opgave, kan je contact opnemen via deze link:

https://www.enikrecoverycollege.nl/trainingen/buitengewone-verhalen-delen/


Tekst in dit artikel is geschreven door Caroline Gerfin, en voor een deel overgenomen van de website van Lister.


Website Enik, waarop het uitgebreide cursus-aanbod te vinden is:

https://www.enikrecoverycollege.nl/

Website Lister:

https://www.lister.nl/herstellen/enik-recovery-college/


146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geintegreerde wetenschap, kunst, mystiek, filosofie, muziek, aardse spiritualiteit. Dit jaar bestaat de Amerikaanse Association for Transpersonal Psychology 50 jaar. Van 13 tot 16 augustus 2018 organi

bottom of page