top of page

Global Consciousness Project

Bijgewerkt op: 16 jul. 2020

Onderzoek naar collectief bewustzijn.


Wereldwijd spreken vele religies en spirituele bewegingen over het bestaan van een collectief bewustzijn. Een veld waarin alles met elkaar verbonden is.

Zoals in een neuraal netwerk, wordt in een collectief bewustzijnsveld voortdurend informatie uitgewisseld.


Ook binnen de wetenschappelijke wereld worden aanwijzingen gevonden voor het bestaan van zo’n collectief veld.

Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het Higgs-deeltje, door CERN in Zwitserland. Er zijn aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een Higgs-veld. Dit is een energieveld dat zich over het hele universum uitstrekt. Dit veld is (nog) niet waarneembaar, maar voor elementaire deeltjes wel voelbaar. Als dit veld niet zou bestaan, zouden alle deeltjes met de snelheid van het licht rondvliegen en zou er geen stabiele materie kunnen ontstaan. Het Higgs-mechanisme zorgt voor samenhang en structuur, de vorming van massa.

Wat dit collectieve veld precies inhoudt, is voor de wetenschap nog een raadsel. Het lijkt erop dat er nog geen toereikende wetenschappelijke methoden zijn ontwikkeld om hier gerichter onderzoek naar te kunnen doen.


Ondertussen wordt op andere manieren ook onderzoek gedaan naar het collectief bewustzijn.


Een interessant project is bijvoorbeeld het grootste parapsychologisch onderzoek dat ooit uitgevoerd is.

Het Global Consciousness Project.

Dit project is door Roger D. Nelson ontwikkeld in 1998. Een bewustzijnsonderzoek, opgezet in het onderzoekslaboratorium van Princeton University. Het begon klein.

Nadat opvallende resultaten werden behaald bij twee gebeurtenissen (grootschalige meditatie, en het overlijden van Prinses Diana), werd besloten dit project wereldwijd uit te breiden. Het is uitgegroeid tot een internationale, multidisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers en bouwkundig ingenieurs.

Inmiddels zijn er gedurende ongeveer 15 jaar wereldwijd gegevens verzameld en opgeslagen.

Ook tijdens en na 11 september 2001 werden opvallende resultaten gezien.


Doel van het onderzoek is het detecteren van mogelijke interacties tussen collectief bewustzijn en fysieke systemen.

De hypothese is dat er structuur zit in data die willekeurig zou moeten zijn, en dat deze structuur samenhangt met grote indrukwekkende gebeurtenissen op aarde die de menselijke emoties beïnvloeden.

Het GCP maakt gebruik van data, verzameld uit een wereldwijd netwerk van fysieke toevalsgenerators. Deze zijn verspreid over ongeveer 70 plaatsen op aarde.

Toevalsgeneratoren, gebaseerd op quantum-tunneling (deze term komt uit de kwantummechanica en gaat over het gedrag van deeltjes) produceren onvoorspelbare reeksen van 0 en 1.

Wanneer een grote gebeurtenis op aarde de emoties van miljoenen mensen synchroniseert, heeft dit invloed op de uitkomsten van de reeksen.


Dit onderzoek is online live te volgen. Op deze website kan je zien hoe het er momenteel voor staat met ons collectieve bewustzijn:


Bronnen:

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Emoties beïnvloeden Realiteit

Transpersoonlijke psychologie gaat over de verbondenheid met onze omgeving. Deze verbinding overstijgt ons als individu en is daarmee ‘transpersoonlijk’. Wereldwijd spreken verschillende religies en s

bottom of page